Objem | 350 ml |
Výrobca | Emile Henry |
Materiál | keramika |
Farba | červená |
Vhodné do umývačky | áno |
Priemer | 10 cm |
</p> POPIS <p>Keramická dóza na soľ od výrobcu Emile Henry je vyrobená zo špeciálnej burgundskej keramiky, ktorá je odolná proti nárazom, poškriabaniu a teplotným šokom . Dóza na soľ je vyrobená ručne podľa generáciami overených postupov a má krásny francúzsky dizajn v granátovej farbe. Farby sú prírodné a jedná sa o precíznu ručnú prácu. Dóza je glazovaná iba z vonkajšej strany, aby sa soľ nespájala a nevytvárala soľné hrudky.
</p> <p>Keramická dóza na soľ Emile Henry bude nielen
ozdobou vašej kuchyne , ale predovšetkým praktickým
pomocníkom pri skladovaní soli a pre presné odmeranie soli počas
varenia. Môžete ju samozrejme použiť aj na stole miesto soľničky pri
dochucovaní hotových pokrmov. Dóza má priemer 10 cm (vrátane vstupného
otvoru) a jej celkový objem je 350 ml. Tvar dózy je prispôsobený pre
jednoduchú dosiahnuteľnosť soli . Dóza je otvorená (bez
veka). Dávkujete jednoducho rukou.
ŠPECIFIKÁCIE Priemer: 10 cm
Objem: 350 ml
Materiál: keramika
Farba: granátová
VÝHODY A NEVÝHODY <table> <tbody> <tr>
<td></td> <td> Nádoba na soľ je vyrobená zo špeciálnej
burgunskej keramiky, ktorá je odolná proti poškriabaniu, nárazom a
teplotným šokom .
Ručne vyrobené.
Krásny francúzsky dizajn.
Nádoba na soľ je vhodná do rúry, do mikrovonej rúry, do umývačky, do chladničky aj do mrazničky.
Tvar prispôsobený pre jednoduchú dosiahnuteľnosť soli
.
</td> </tr> </tbody> </table> PRAKTICKÉ RADY
Vhodné do umývačky: Áno
<iframe src=„https://www.youtube.com/embed/QgOcOFCC-qo“
width=„560“ height=„316“ frameborder=„0“
allowfullscreen=„allowfullscreen“></iframe>
KUCHYNSKÁ SOĽ Kuchynská soľ alebo chlorid
sodný (NaCL) je chemická zlúčenina, ktorá sa v prírode vyskytne
vo forme nerastov halitu (halit = minerál kryštalizujúca v tehlovej
sústave), ktorý sa označuje ako soľ kamenná . Kuchynská
soľ dôležitá pre životné funkcie väčšiny organizmmov .
Soľ sa rozpúšťa vo vode. Vyskytuje sa v morskej vode tzv. morská
soľ . Využitie soli je predovšetkým v potravinárskom a chemickom
priemysle. V kuchyni sa používa denne pri varení, k ochucovaniu pokrmov a
ku konzervácii mäsa. V chemickom priemysle sa využíva pri výrobe jedlej
sódy, sodíka, chlóru, kyseliny chlorovodíkovej a ďalších zlúčenín.
Ďalšie využitie je v sklárstve, pri výrobe mydiel a solí do kúpeľov,
v papierienskom priemysle alebo výrobe farieb. A tiež je dôležité
použitie v zdravotníctve na výrobu fyziologického roztoku (pomáha pri
nitrožlnom podávaní liekov).
</p> VPLYV SOLI NA ZDRAVIE <p>Kuchynská soľ
(NaCl) je dôležitá pre normálnu funkciu orgánov a tkáni .
Ióny sodíka a chlóru sú nevyhnutné spolu s ďalšími minerálmi a
stopovými prvkami pre udržovanie rovnováhy tekutín v tele a pre
udržiavanie výšky krvného tlaku, čo má vplyv na správnu funkciu
srdca, svalov a nervov , ale tiež pre vstrebávanie látok
v ľadvinách a v črevách. Chlór je navyše vo forme kyseliny hlavnou
zložkou žalúdočných štiav.
KTORÉ POTRAVINY OBSAHUJÚ NAJVIAC SOLI? Najviac soli obsahujú
priemyslové spracovávané potraviny (asi 75%), 15% soli sa pridáva
do pokrmov počas ich prípravy a dochucovaní a iba asi 10% soli je obsiahnuté
v prírodných surovinách. Najväčším zdrojom soli sú priemyslové
konzervované mäsové výrobky, údeniny, výrobky z rýb, potraviny
v slaných nálevoch, dresinky do šalátov, niektoré tvrdé a plesňové
syry, instantné polievky a omáčky, koreniace zmesi, mäsové extrakty, slané
pochutiny, pašteky a slané pečivo. Glutaman sodný (látka
zvýrazňujúca chuť potravín) sa pridáva do rady potravinárskych výrobkov.
Najmenej soli obsahuje čerstvá zelenina, čerstvé ovocie,
mlieko a mliečne výrobky (jogurty, tvarohové syry) čerstvé ryby a mäso
(nie to nakládané, ale pripravované doma), cestoviny, ryža, vajcia, domáce
ovocné šťavy, ale tiež neslané pečivo a potraviny bez soli alebo so
zníženým obsahom soli.
<h4 class=„rs-answer“>**KOĽKO SOLI JE ZDRAVÉ KONZUMOVAŤ?
Dospelému človeku stačí denný príjem soli asi 2 – 6 g** (závisí na množstve fyzickej aktivity – čím väčšia aktiva, tým môžete príjmuť viac soli). Priemerne však spotrebujeme viac ako 16 g soli za deň . Dlhodobá nadmerná konzumácia soli má nepriaznivý vplyv na kardiovaskulárny (srdcovo-cievny) systém (následkom môže byť až infakrt, zlyhanie srdca),** poškodzuje ľadviny a cievy** , ničí chuťové bunky (znižuje citlivosť na slanú vodu), dochádza k zvyšovaniu krvného tlaku a zdržiavanie vody v organizme.
Vyradiť soľ z jedálnička úplne je však tiež zdraviu nebezpečné – spôsobuje silný pocit smädu, únavu, závrate, kŕče svalov alebo až kolaps.
</p> <h4 class=„rs-answer“>KEDY ZAČAŤ PRISOLOVAŤ POKRMY DEŤOM? <p>Deti majú obmedzenú kapacitu ľadvín a väčšie dávky soli by u nich mohli spôsobovať poškodenie ľadvín. Preto musí byť ich príjem soli primeraný a vyrovnaný . Odporúčená denná dávka soli závisí na veku dieťata. Dieťa mladšie 6 mesiacov nesmie prekročiť 1 g soli / deň , dieťa vo veku 7 – 12 mesiacov môže príjimať denne 1 g soli, 1 – 3 ročné dieťa zvládne 2 g soli denne, 4 – 6 ročné 3 g ,** 7 – 10 ročné 4 g** a** 11 – 14 ročné** už môže prijímať 5 g soli za deň .
Pri varení pokrmov pre kojencov nesoľte vôbec . Starší
kojenci môžu dostať v malom množstve pečiva, syrov a iných potravín
s prídavkom soli, nesmie však príliš sladné potraviny ako mäsové
konzervy, údeniny, solené pochutiny, nakládanú zeleninu, slané syry a
pečivo posypané soľou.
<h4 class=„rs-answer“>AKO ZNÍŽIŤ DENNÝ PRÍJEM
SOLI? Zvýšte príjem čerstvého ovocia, zeleniny.
Pri varení soľte s mierou a skúste nahradiť soľ bylinkami, cesnakom atď.
Používajte kvalitnú soľ.
Obmedzte konzumáciu sterilizovaných a konzervovaných potravín, údenín, sladkých pochutín.
</p> DRUHY SOLI <p>Morská soľ sa získava odparovaním z morskej vody, na rozdiel od soli kamennej obsahuje viac minerálnych látok, sodíka, horčíka a navyše jód , ktorý je dôležitý pre správnu funkciu štítnej žľazy. Hrubozrnná morská soľ má výraznejšiu chuť ako mletá soľ výhodou je, že ju môžete namlieť v mlynčeku na soľ na takú hrubosť akú práve potrebujete.
Himalájska soľ obsahuje železo a preto má naružovalú farbu. Získava sa ťažením. Je v nej obsiahnuté veľa minerálov (horčík, draslík, vápnik, fosfor, zinok, sodík, selén, meď, jód). Má jemnejšiu chuť ako morská soľ.
Údená soľ sa údi na dreve a má inzentzívnejšiu chuť, vďaka tomu sa používa najmä pri príprave mäsa, do omáčok atď.
Čierna soľ je tzv lávová soľ, ktorá obsahuje síru a ďalšie minerálny látky. Má čiernu farbu a výraznú chuť aj vôňu pripominajúcu vajíčka. Obsahuje menej sodíku a tak je ideálna pri diétach, kde je nutné obmedziť soľ. Pomáha pri zažívacích a črevných ťažkostiach.
Epsomská soľ je nazývaná tiež ako horúca soľ a
používa sa vnútorne k čisteniu organizmu (ako
preháňadlo) a najmä ako kúpeľová soľ – uľavuje od
kŕčov a bolestí, upokojuje organizmus, pomáha pri zadržovaniu vody
v organizme, odbúrava stres, podporuje dobrú náladu a zlepšuje
spánok .
ČO ĎALEJ? Páči sa vám tento produkt? Skvelé! Pridajte ho
do košíka a pokračujte v nákupe.
Nevyhovuje vám? Skúste sa pozrieť na ostatné produkty značky Emile Henry alebo na podobné produkty ďalších značiek.