Priemer | 12,5 cm |
Materiál | sklo;plast |
Objem | 1,1 l |
Farba | čierna;priehladná |
Výška | 14 cm |
Vhodné do umývačky | nie |
Výrobca | Lamart |
</P> POPIS <P>Kanvica na čaj s nerezovým sitkom LT7025 z rady Verre od výrobcu Lamart je vyrobená z odolného skla. Objem kanvice je 1,1 l . Je vhodná na čaj, teplé aj studené nápoje . Obsahuje nerezové sitko na sypaný čaj, ktoré môžete použiť aj na čerstvé bylinky alebo napríklad kúsky ovocia pri príprave domácej limonády. Rukoväť kanvice aj veko sú vyrobené z odolného plastu. Veko je prispôsobené pre** jednoduchý prístup k čisteniu a plneniu nádoby** .
ŠPECIFIKÁCIE Priemer: 12,5 cm
Výška: 14 cm
Objem: 1,1 l
Materiál: sklo, plast
Farba: priehľadná, čierna
VÝHODY A NEVÝHODY <TABLE> <TBODY> <TR> <TD></TD> <TD>
Kanvica na čaj je vyrobená z odolného skla.
Vhodná na čaj, domáce limonády atď.
Obsahuje nerezové sitko na sypaný čaj, bylinky alebo čerstvé ovocie.
Rukoväť je vyrobená z odolného plastu.
Plastové veko umožňuje jednoduchý prístup k čisteniu a plneniu kanvice.
</TD> </TR> </TBODY> </TABLE> PRAKTICKÉ RADY Vhodné do umývačky: Nie
NÁVOD K POUŽITIU
BEZPEČNOSTNÉ UPOZORNENIE
Vplyvom vysokej alebo nízkej teploty môže prísť k poškodeniu nádoby alebo veka prasknutím.
Pri použití kovových nástrojov (napr. nôž, vidlička) môže prísť k poškodeniu (poškriabaniu) povrchu.
Pri použití drsných a agresívnych čistiacich prostriedkov môže prísť k poškodeniu povrchu (napr. žieravé prostriedky na čistenie rúr).
Pri neopatrnej manipulácii (napr. s vekom) môže prísť k poškodeniu povrchu (otlčením). Tieto stopy nemajú sebamenší vplyv na kvaitu prípravy nápojov ani celkovú životnosť nádoby, iba je narušený estetický vzhľad.
</P> NÁVOD NA PRÍPRAVU ZELENÉHO ČAJU <P>Na 1 šálku čaju zalejte 1 čajovú lyžičku (2 – 3 g) čajovej zmesi vodou o teplote 80 °C a lúhujte 3 – 4 minúty.
ZELENÝ ČAJ A JEHO ÚČINKY NA ZDRAVIE
Zelený čaj vzniká tak, že sa čajové lístky čajovníka čínskeho zozbierajú a krátko po otrhaní sú vystavené vysokým teplotám (para/sušenie). Vďaka tomu sa zabráni ich oxidácii a zabráni sa tak strate sily čajových lístkov.
Zelený čaj má** jedinečnú chuť a blahodárne účinky na zdravie** . Pôsobí povzbudivo (odstraňuje únavu). V tradičnej medicíne v Číne, Japonsku, Indii a v Thajsku sa používal na hojenie rán, znižovanie horúčky, zástavu krvácania, znižovanie krvného cukru a na zlepšenie trávenia. Sú preukázané pozitívne účinky pitia zeleného čaju na činnosť srdce,** prevencia srdcových ochorení** , liečbu nervového systému, oparov, akné, porúch trávenia, podporu funkcii mozgovej činnosti a močového ústroja, zahnanie smädu, na prevencii únavy duševnú vzpruhu. Zelený čaj obsahuje antioxidanty, podporuje imunitu, zlepšuje metabolizmus , urýchľuje spaľovanie tukov, znižuje cholesterol a je účinnou prevenciou cukrovky a rakoviny. Navyše má antibakteriálne účinky, ničí teda baktérie v ústnej dutine a pôsobí ako prevencia proti zubnému povlaku.
DRUHY ZELENÉHO ČAJU
Medzi najznámejšie odrody zeleného čaju patrí Sencha a Matcha . Zelený čaj Sencha je najrozšírenejší typ japonského čaju. Čajové lístky u ktorých bolo naparením zabránené oxidácii, sú zvinuté do tenkých tmavo zelených ihličiek. Čaj Matcha je japonský mletý čaj, ktorý vzniká zo špeciálneho zeleného čaju. Matcha čaj sa používa predovšetkým pri čajových obradoch, ale tiež v potravinárstve (farbivo zmrzlín, japonských sladkostí).
KEDY A AKO ČASTO PIŤ ZELENÝ ČAJ?
Odporúčame piť zelený čaj pravidelne – najlepšie každý deň . Vďaka obsahu kofeínu nie je vhodné ho piť večer pred spánkom.
SLADIŤ ALEBO NESLADIŤ ČAJ?
Čaj si najlepšie vychutnáte nesladený. Jedine tak môžete vnímať naplno jeho chuť, vôňu a pitie čaju sa pre vás stane skutočným zážitkom plných vnemov.
NAJČASTEJŠIE CHYBY PRI PRÍPRAVE ČAJU
NÁVOD NA PRÍPRAVU ČIERNEHO ČAJU
Na 1 šálku čaju zalejte 1 čajovú lyžičku (2 – 3 g) čajovej zmesi vodou o teplote 90 °C a lúhujte 4 – 5 minúty.
ČIERNY ČAJ A JEHO ÚČINKY NA ZDRAVIE
Čierny čaj prechádza dlhšou oxidáciou (fermentáciou = kvasenia) ako zelený čaj a preto má silnejšiu vôňu, ktorú si udrží niekoľko rokov. Po zbere sa čajové lístky nechajú zavädnúť pomocou prúdenia vzduchu. Potom sa lístky spracujú (drvením, rezaním alebo stočením) a nechajú sa oxidovať (úroveň oxidácie určuje kvalitu čaju – čím dlhšia oxidácia, tým kvalitnejší čaj a jemnejšia chuť). Následne sa čajové lístky sušia, aby sa zabránilo ďalšou oxidáciou.
Čierny čaj má blahodárne účinky na zdravie . Znižuje krvý tlak, podporuje imunitný systém, pôsobí ako prevencia niektorých ochorení (rakovina, cukrovka), má antivírové účinky, podporuje metabolizmus , napomáha spaľovanie tukov, znižuje riziko vzniku aterosklerózy, srdcových infarktov a mozgovej mŕtvice, má pozitívny vplyv na tráviacu sústavu, zlepšuje prietok krvi a znižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje zdravie kostí, spomaľuje starnutie pokožky, zabraňuje vzniku vrások a skrate elasticity pokožky. Navyše pomáha v boji proti stresu, znižuje bolesť hlavy, potláča únavu, zvyšuje koncentráciu a výkonnosť .
DRUHY ČIERNEHO ČAJU
Medzi najznámejšie odrody čierneho čaju patri Earl Grey a Darjeeling. Čaj Earl Grey je obľúbená zmes čierneho čaju s príchuťou bergamotu. Má silnú chuť a pre jeho zmiernenie môžete podávať s mliekom. Čaj Darjeeling je označovaný ako tzv. „šampanské medzi čajmi“ a vyniká nevtieravou muškátovou chuťou a nádhernou vôňou.
KEDY A AKO ČASTO PIŤ ČIERNY ČAJ?
Čierny čaj môžete piť denne napríklad miesto kávy . Keďže čierny čaj obsahuje kofeín , odporúčame ho piť ráno (vzpruží vás do nového dňa). Upozorňujeme však, že čierny čaj má diuretické účinky (močopudné → odvodňuje) a preto to s jeho pitím nepreháňajte. Bohato postačí šálka čierneho čaju denne, ktorý je vhodný zapiť pohárom vody (ako u kávy).
</P> NAJČASTEJŠIE CHYBY PRI PRÍPRAVE ČIERNEHO ČAJU <P>1. Nesprávna teplota vody pri zaliatí čaju – čierny čaj vyžaduje teplotu 90°C , pri teplote vyššej má horkú chuť, pri príliš nízkej teplote má čaj vodovú chuť.
2. Nesprávna doba lúhovania – čierny čaj lúhujte 4 – 5 minúty , kedy sa kratšia doba používa pre väčšie množstvo čaju a dlhšie pre menšie množstvo čaju
3. Nesprávna dávka čaju – na jednu šálku čierneho čaju použite 2 – 3 g čaju , odporúčame presne odvážiť.
SLADIŤ ALEBO NESLADIŤ ČAJ?
Čaj si najlepšie vychutnáte nesladený. Jedine tak môžete vnímať naplno jeho chuť, vôňu a pitie čaju sa pre vás stane skutočným zážitkom plných vnemov.
<STYLE></STYLE>
Typ čaju
Teplota vody
Doba lúhovania
</P> RECEPT NA DOMÁCU CITRONÁDU <P>3 veľké citróny (chemicky neošetrené), 750 ml perlivej alebo neperlivej vody, 100 g krupicového cukru, niekoľko kociek ľadu.
Postup :
Šťavu a kôru z citrónov zalejte perlivou alebo neperlivou vodou. Prisypte krupicový cukor a miešajte, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Vzniknutú zmes rozlejte do pohárov s niekoľkými kockami ľadu.
TIP : Môžete pridať aj čerstvú mätu. Miesto cukru môžete použiť iné sladidlo, výborný je napríklad bazový sirup. Pre dospelých môžete pridať trochu vodky alebo džinu
Zdroj receptu: www.apetitonline.cz
<IFRAME src=„https://www.youtube.com/embed/trph4Q8aFSk“ width=„560“ height=„315“ frameborder=„0“ allowfullscreen=„allowfullscreen“></IFRAME>
ČO ĎALEJ? <STYLE type=„text/css“></STYLE>
Páči sa vám tento produkt? Skvelé! Pridajte ho do košíka a pokračujte v nákupe.
Nevyhovuje vám? Skúste sa pozrieť na ostatné produkty značky Lamart alebo na podobné produkty ďalších značiek.