Súprava na prípravu čerstvého syra, Boska obsahuje:
- Rozpusťte 1/4 enzýmovej tabletky v cca 120 ml vody. Zvyšok tabletky
vložte späť do vrecka a uchovajte v chladničke na ďalšie použitie.
- Zohrejte mlieko na 20 °C. Pridajte cmar a vodu s rozpustenou tabletkou.
Jemne zamiešajte. Nechajte mlieko ustáť v prikrytom hrnci po dobu 11 hodín
pri teplote okolo 20 °C.
- Mlieko by malo byť zrazené, hustejšie a pevnejšie. Zrazenú hmotu
pripomínajúcu tvaroh (tzv. syreninu) v hrnci nakrájajte na zhruba
centimetrové kocôčky.
- Syreninu nechajte cca 30 minút usadiť.
- Naberačkou odoberte oddelenú tekutinu (srvátku). Syreninu preložte do
látkového vrecka a zľahka z nej vytlačte vodu. Nechajte počas noci
odkvapkať nad vedrom alebo drezom.
- Čerstvý mäkký syr je pripravený na konzumáciu. Pridajte soľ a/lebo
bylinky na dochutenie a predĺženie trvanlivosti.
- Uchovávajte v chladničke pri teplote 5 – 6 °C. Trvanlivosť syra je
cca 10 dní.
Mäkký syr si môžete pripraviť v nekonečnom množstve variantov.
Pridajte čerstvé bylinky alebo napríklad sekané sušené paradajky.
Čerstvý syr je neodolateľný na čerstvom pečive, vo wrape z tortilly alebo
v sendviči s údeným lososom.
B. Výroba čerstvého pevnejšieho hrudkovitého syra, ktorý je
možné krájať Pomôcky:
- dvojitý hrniec, elektrický vodný kúpeľ alebo klasický vodný kúpeľ
z dvoch hrncov (objem vnútorného hrnca s pokrievkou minimálne
3 litre)
- dlhý nôž
- odmerka
Ingrediencie:
- 2 litre čerstvého kravského, kozieho alebo ovčieho mlieka z farmy
alebo chladeného plnotučného mlieka, ideálne v bio kvalite (nepoužívajte
UHT mlieko z krabice)
- 40 ml cmaru
- 4 g (1/2 čajové lyžičky) soli
Postup:
- Mlieko nalejte do hornej časti dvojitého hrnca alebo do hrnca, ktorý
usadíte do vodného kúpeľa (teda do väčšieho hrnca s horúcou vodou).
Zohrejte na 30 °C. Dávajte pozor, aby ste tuto teplotu neprekročili.
- Pridajte cmar.
- Rozpusťte 1/4 enzýmovej tabletky v cca 120 ml vody. Vodu s rozpustenou
tabletkou pridajte k mlieku a jemne zamiešajte. Zvyšok tabletky vložte
späť do vrecka a uchovajte v chladničke na ďalšie použitie.
- Nechajte mlieko cca 1 hodinu odpočinúť. Nemiešajte, len stále
kontrolujte teplotu a udržujte ju na 30 °C.
- Mlieko by malo byť zrazené, hustejšie a pevnejšie. Zrazenú hmotu (tzv.
syreninu) v hrnci nakrájajte na zhruba centimetrové kocôčky.
- Zohrejte 1 liter vody na 35 °C a pridajte do hrnca so zrazeným mliekom.
Veľmi zľahka miešajte po dobu cca 5 minút. Kocôčky syreniny by mali
zostať nedotknuté. Ak kocôčky pri miešaní poškodíte, prídete o časť
koncového produktu.
- Hrniec prikryte pokrievkou a nechajte 30 minút odpočinúť.
Nemiešajte.
- Opatrne zlejte maximum oddelenej tekutiny (srvátky). Do syreniny dôkladne
zamiešajte soľ.
- Syreninu vložte do špeciálnych formičiek na syr a 2 – 3 hodiny
nechajte samovoľne odkvapkať. Tekutinu nevytláčajte. Každú hodinu
vznikajúci syr otočte.
- Pevný čerstvý syr vyberte z formy a nechajte niekoľko hodín
odpočinúť a dozrieť. Syry priebežne otáčajte.
- Uchovávajte v chladničke zabalené v potravinovej fólii. Trvanlivosť
syra je 1 až 2 týždne.
Syr môžete vyrobiť v mnohých variantoch. Pred umiestnením hmoty do
formičiek napríklad primiešajte obľúbené bylinky či korenie alebo
môžete v čerstvých nasekaných bylinkách obaliť už hotový syr.
Boska Holland Cheesewares® je inovatívna rodinná
holandská spoločnosť s tradíciou od roku 1896 . Počas
120 rokov a vystriedania 4 generácií rodiny Bos sa Boska vyvinula z malého
rodinného kováčskeho podniku na špecialistu a jednotku na trhu vo výrobe
pomocníkov a príslušenstva na servírovanie a spracovanie
najrôznejších druhov syra. Rodina Bos, ktorú dnes vo vedení
spoločnosti reprezentuje Martijn Bos (Cheese Executive Officer), je
presvedčená, žesyr a dobrá spoločnosť patria neodmysliteľne
k sebe. <STRONG>Cieľom firmy Boska sa preto stalo vyrábať
kompletné spektrum príslušenstva k syru tak, aby si vybral
naozaj každý milovník syrov. Návrhárov firmy spája vzťah k tradíciám a
koreňom, ale aj moderný dizajn – niektoré produkty Boska získali
prestížne dizajnové ocenenie Red Dot Design Award. Servírovanie syra sa pre
vás a vašich priateľov stane dokonalým zážitkom.