Druh | Kuchynské nože |
Materiál | nerezová oceľ |
Určenie | univerzálny;japonské nože |
Dĺžka ostria | 17 - 19,9 cm |
Vhodné do umývačky | nie |
Výrobca | Anolon |
</P> POPIS <P>Nôž Santoku od výrobcu Anolon má vysokú a dlhú čepeľ o dĺžke 17 cm so špeciálnou úpravou – na čepeli sú oválne zárezy pre krájanie bez potrhania a porušenia štruktúry mäsa . Nôž Santoku je typický pre ázijskú kuchyňu a je obdobou pre európsky kuchársky nôž. Japonský nôž má univerzálne využitie – ideálny pre krájanie, sekanie, drvenie, vhodný na zeleninu, mäso, ryby aj bylinky. V ázijskej kuchyni sa používa najmä na krájanie zeleniny na tenké rezance a krájanie mäsa na malé kúsky pre rýchlu prípravu v panvici WOK.
Ergonomicky tvarovaná a mäkká rukoväť SureGrip™ prináša pohodlný a bezpečný úchop . Nôž je perfektne vyvážený pre presný rez a jednoduchú manipuláciu s nožom. Čepeľ je vyrobená z kvalitnej japonskej nerezovej ocele, ktorá je ľadom chladená, čo zaistená dlhodobú ostrosť noža .
ŠPECIFIKÁCIE Dĺžka noža: 17 cm
Materiál: ľadom chladená japonská oceľ, špeciálny povrch rukoväti pre pohodlné uchopenie
Farba: strieborná, čierna (rukoväť)
<STYLE></STYLE> VÝHODY A NEVÝHODY <TABLE> <TBODY> <TR> <TD></TD> <TD>
Japonská ľadom chladená oceľ je veľmi odolná a neobyčajne pevná. Prináša dlhodobú ostrosť.
Perfektné vyváženie noža zaisťuje kovový koniec rukoväti, vďaka ktorému sa s nožom ľahko manipuluje.
Ergonomicky tvarovaná rukoväť vám poskytne bezpečný a pohodlný úchop.
</TD> </TR> </TBODY> </TABLE> PRAKTICKÉ RADY V hodné do umývačky: Nie
Nože umývajte vždy v studenej vode, zaistíte tak ich dlhodobú ostrosť.
<IFRAME src=„https://www.youtube.com/embed/GD-P2_TNElE“ width=„560“ height=„315“ frameborder=„0“ allowfullscreen=„allowfullscreen“></IFRAME>
ROZDIEL MEDZI OCIEĽKOU, BRÚSKOU NA NOŽE A BRÚSNYM KAMEŇOM
Ocieľku na nože použijete pri pravidelnej údržbe – pokojne pred každým použitím noža. Brúska na nože alebo brúsny kameň však iba raz za čas pre obnovenie pôvodnej ostrosti noža, teda keď už je nôž skutočne tupý.
OCIEĽKA NA NOŽE Ocieľka na nože slúži pre pravidelnú údržbu nožov . Pomocou ocieľky na nože jednoducho a rýchlo obnovíte pôvodnú ostrosť vašich nožov . Ocieľku používajte k udržiavaniu ostria. Na už tupom noži nieje jednoduché ocieľkou ostrie vytvoriť – v tomto prípade zvoľte brúsku na nože alebo brúsny kameň. Ocieľka má rukoväť a brúsna časť môže mať jemnejší alebo hrubší povrch. Ocieľka nieje praktická pre údržbu príliš veľkých nožov.
Brúsna časť ocieľky môže byť vyrobená z rôznych materiálov – diamantová, keramická, zo špeciálnej nožiarskej ocele a podobne. Dĺžku brúsnej časti voľte podľa dĺžok ostria nožov , ktoré budete ocieľkou brúsiť. Máme pre vás ocieľky s brúsnou časťou od 20 cm až po 31,5 cm – špeciálna mäsiarska ocieľka pre brúsenie veľkých nožov.
**Brúsenie nožov ocieľkou </STRONG>
Ocieľku držte zvislo v jednej ruke a nôž v druhej ruke (naklonený zhruba 20°C k povrchu ocieľky). Najlepšie je mať oporu (napr. stôl a ocieľku podložiť utierkou, aby nešmýkala), aby ste udržali rovnaký uhol po celej čepele a ostrenie bolo presné. Práca s ocieľkou vyžaduje cvik, aby na ostrí nevznikali nežiadúce zúbky. Nožom tiahnite od päty ku špičke a zopakujte toto z druhej strany čepele (z každej strany 20 x). Snažte sa držať stále rovnaký uhol, ktorý zviera nôž s ocieľkou a príliš netlačte.
<STRONG>BRÚSKA NA NOŽE Brúska na nože** slúži pre obnovenie pôvodnej ostrosti noža . Na rozdiel od ocieľky na nože si poradí aj už s tupým nožom. Brúska na nože obsahuje brúsne kotúče z rôznych materiálov, ktorými nôž preťahujete . Brúsenie nožov pomocou brúsky je tak veľmi jednoduché a rýchle . Stačí párkrát prejsť ostrím noža po celej dĺžke brusnými kotúčmi a máte opäť nôž perfektne ostrý. Brúsku stačí použiť raz za mesiac alebo v prípade, že už je nôž tupý. Pre pravidelnú údržbu pred krájaním potom postačí ocieľka na nože.
BRÚSNY KAMEŇ Brúsny kameň na nože má povrch s určitou hrubosťou. Existuje aj brúsny kameň dvojzrnný s jednou stranou hrubou a druhou stranou jemnou. Brúsny kameň sa používa na obnovu pôvodnej ostrosti nožov – ako brúska na nože. Brúsny kameň sa musí pred použitím navlhčiť a ostrie nožov k nemu musíte položiť v správnom uhle (zhruba 12 – 15 °).
Brúsenie noža brúsnym kameňom
</P> <P>Ostrie noža položte na jeden koniec kameňa a rovnomerne nožom tiahnite mierne doprava proti ostriu . Nôž otočte a tiahnite rovnakým spôsobom ale opačným smerom. Prejdite vždy po celej dĺžke ostria . Dajte však pozor, aby ste nezavadili ostrím o hranu brúsneho kameňa. Tiahnite nožom, ako keby ste chceli nožom z brúsky odrezať tenký plátok. Na nôž príliš netlačte . Najprv brúste na hrubšom povrchu a potom už na jemnejšom, kde ostrie vyhladíte a odstránite zvyšky po brúsení.
ZRNITOSŤ BRÚSNEHO KAMEŇA Zrnitosť brúsneho kameňa voľte podľa použitia noža . Ostrie vybrúsené na brúsnom kameni s väčšou hrubosťou je ideálny pre krájanie mäkkých a vláknitých ingrediencií ako je** zelenina alebo mäso** . Na jemnejších brúsnych kameňoch (s menšou hrubosťou ) získate hladkého ostria, ktoré je vhodné pri rezaní skôr tlakom ako ťahom napr. pri sekaní alebo sťahovaní kože . Vzniknuté ostrie závisí na hrubosti (zrnitosti) brúsneho kameňa a uhle, pod ktorým nôž brúsite.
Zrnitosť (hrubosť) brúsneho kameňa sa udáva číslom, ktoré odpovedá počtu ok sita na jeden palec (25,4 mm), ktorým ešte brusivo pri preosívani prepadne. Teda čím väčšie číslo , tým hustejšie sito a tým jemnejšie brusivo . Medzinárodné normy FEPA (Federácia európskych brúsnych pomôcok) udáva zrnitosť viď tabuľka:
<TABLE border=„1“ width=„100%“ cellspacing=„1“ cellpadding=„1“ align=„left“> <TBODY> <TR> <TD>
** Zrnitosť podľa FEPA**
</TD> <TD>
** Slovný názov**
</TD> </TR> <TR> <TD>
7, 8, 10, 12
</TD> <TD>
hrubá
</TD> </TR> <TR> <TD>
14, 16, 20, 22, 24, 30
</TD> <TD>
hrubá
</TD> </TR> <TR> <TD>
36, 40, 46, 54, 60
</TD> <TD>
stredná
</TD> </TR> <TR> <TD>
70, 80, 90, 100, 120
</TD> <TD>
jemná
</TD> </TR> <TR> <TD>
150, 180, 220, 240
</TD> <TD>
veľmi jemná
</TD> </TR> <TR> <TD>
280, 320, 400, 500, 600
</TD> <TD>
zvlášť jemná
</TD> </TR> <TR> <TD>
800, 1000, 1200
</TD> <TD>
extra jemná
</TD> </TR> </TBODY> </TABLE>
Zdroj: http://www.vsharp.cz/o-brouseni/
<H4 class=„sharethis-inline-share-buttons“>ČO ĎALEJ?
Páči sa vám tento produkt? Skvelé! Pridajte ho do košíka a pokračujte v nákupe.
Nevyhovuje vám? Skúste sa pozrieť na ostatné produkty značky Anolon alebo na podobné produkty ďalších značiek.