Súprava na prípravu mozzarelly obsahuje:
- Rozpusťte 1/4 enzýmovej tabletky v cca 120 ml vody. Zvyšok tabletky
vložte späť do vrecka a uchovajte v chladničke na ďalšie použitie.
- Zmiešajte 3/4 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej s cca 120 ml
studenej vody, kryštáliky sa musí úplne rozpustiť.
- Nalejte 2 litre mlieka do veľkého hrnca. Pridajte vodu s kyselinou
citrónovou a zmes zohrejte na 32 °C. Často miešajte, aby sa mlieko
nepripálilo. Kvôli rovnomernejšiemu ohrevu použite dvojitý hrniec alebo
vodný kúpeľ, ktorý pripravíte z väčšieho hrnca naplneného horúcou
vodou a do neho vložíte menší hrniec. Vo vodnom kúpeli si mlieko bude
udržovať teplotu bez toho, aby sa zrazilo alebo pripálilo.
- Pomaly prilejte vodu s rozpustenou enzýmovou tabletkou a cca 30 sekúnd
miešajte. Zmes zohrejte na 40 °C.
- Mlieko sa teraz zrazí a bude hustejšie a pevnejšie. Zrazená hmota by sa
mala podobať lesklému jogurtu. Na kraji nádoby sa tiež vytvorí také hmota
medzi zrazeným mliekom a tekutinou (srvátkou). Ak áno, prejdite k ďalšiemu
kroku. Môže sa ale stať : A) zrazené mlieko môže byť
hrudkovité a plávať v žltej tekutine (srvátke), to je v poriadku.
Postúpte k ďalšiemu kroku. B) srvátka môže byť stále mliečna.
Pokračujte v zohrievaní zmesi maximálne na 43 °C a neustále pomaly
miešajte. Nechajte chvíľu zmes v hrnci ustáť. Po 15 až 45 minútach by
mala nastať jedna z predchádzajúcich situácií. Postúpte k ďalšiemu
kroku. C) môže sa stať, že sa mlieko nezrazí. Pravdepodobne ste použili
príliš pasterizované mlieko a nabudúce skúste iné.
- Do cedidla umiestnite plátno a opatrne nalejte obsah hrnca.
- Veľkou lyžicou vyberte zrazenú hmotu z cedidla a premiestnite do misy
vhodnej na použitie v mikrovlnnej rúre.
- V mikrovlnnej rúre zohrievajte na najvyšší výkon po dobu
1 minúty.
- Lyžicou jemne niekoľkokrát preložte syrovú hmotu na polovicu. Opatrne
pomocou lyžice odlejte prebytočnú tekutinu z misy.
- V mikrovlnnej rúre zohrievajte na maximálny výkon ďalších
30 sekúnd. Opäť zlejte prebytočnú tekutinu a vzniknutú hmotu spracujte do
tvaru gule, ktorá by mala byť pružná. Mozzarella získava svoju podobu! Ak
hmota nie je elastická, opakujte posledný krok.
- Pridajte 1/2 čajovej lyžičky soli (podľa chuti aj viac, pridať môžete
napríklad aj čerstvú nasekanú bazalku). Pokračujte v prekladaní, miesení
a „naťahovaní“ mozzarelly.
- Mozzarellu spracovávajte, kým nie je krásne guľatá a hladká. Môžete
jej ale dať svoj vlastný originálny tvar, ako sú napríklad dlhé „nite"
alebo mini guľôčky.
Mozzarella najlepšie chutí čerstvo pripravená, ale môžete ju aj
skladovať. Zabalenú mozzarellu skladujte v chladničke vo vzduchotesnej
nádobe bez tekutiny (srvátky), inak by sa stala mazľavou alebo by sa začala
rozpadávať. Správne skladovaná mozzarella vydrží až 1 týždeň, pokiaľ
to vydržia vaše chuťové bunky.
Mozzarella je súčasťou mnohých talianskych receptov, ako je napríklad
šalát Caprese. Nakrájajte mozzarellu a čerstvé, zrelé paradajky na
hrubšie plátky, striedavo naukladajte po obvode celého taniera, pridajte
lístky čerstvej bazalky, trochu soli a pokvapkajte olivovým olejom.
Buon appetito! Boska Holland Cheesewares® je inovatívna
rodinná holandská spoločnosť s tradíciou od roku 1896 .
Počas 120 rokov a vystriedania 4 generácií rodiny Bos sa Boska vyvinula
z malého rodinného kováčskeho podniku na špecialistu a jednotku na trhu vo
výrobe pomocníkov a príslušenstva na servírovanie a spracovanie
najrôznejších druhov syra. Rodina Bos, ktorú dnes vo vedení
spoločnosti reprezentuje Martijn Bos (Cheese Executive Officer), je
presvedčená, žesyr a dobrá spoločnosť patria neodmysliteľne
k sebe. <STRONG>Cieľom firmy Boska sa preto stalo vyrábať
kompletné spektrum príslušenstva k syru tak, aby si vybral
naozaj každý milovník syrov. Návrhárov firmy spája vzťah k tradíciám a
koreňom, ale aj moderný dizajn – niektoré produkty Boska získali
prestížne dizajnové ocenenie Red Dot Design Award. Servírovanie syra sa pre
vás a vašich priateľov stane dokonalým zážitkom.