Súprava na prípravu masla obsahuje:
- 1× drevená lyžica
- 1× teplomer
- 1× 30 g provensálskych bylín
- 1× 50 g soli
- 1× 30 g bylín na bruschettu
ýroby masla:**
- Nalejte šľahačku, mlieko a cmar do misy a prikryte. Nechajte 1 hodinu
odpočívať pri izbovej teplote, aby došlo k okysleniu.
- Zmes šľahajte výkonným mixérom na maximálnu rýchlosť. Ak sa mixér
začne prehrievať (môže k tomu dôjsť po cca 15 minútach), na 1 –
2 minúty šľahanie prerušte, aby mixér vychladol.
- Po 1 minúte šľahania začne zmes peniť.
- Po 5 – 7 minútach šľahania zmes zhustne.
- Po cca 20 minútach šľahania bude zmes ešte hustejšia a začnú se
tvoriť prvé hrudky.
- Po cca 30 minútach šľahania sa zmes rozdelí na pevnú žltú časť
(vznikajúce maslo) a mliečnu tekutinu. Maslo sa bude lepiť na metly
mixéra.
- Šľahajte, kým sa nerozdelí celá hmota na tekutý cmar a pevné maslo,
ktoré vytvorí kompaktnú hrudu so štruktúrou pripomínajúcou malinu.
B. Preplachovanie masla
- Na misu umiestnite cedidlo a vlejte zmes. Maslo sa zachytí v cedidle,
lahodný cmar stečie do misy.
- Maslo v cedidle polejte nad drezom studenou vodou z chladničky. Začnite
ho miesiť koncom drevenej lyžice a hrudu postupne stláčajte.
- Pokračujte dovtedy, kým maslo neprestane uvolňovať mliečnu
tekutinu.
- V prípade potreby použite viac vychladnutej vody.
C. Ochutenie masla
- Bylinkové maslo získate zmiešaním čerstvého masla s 1/2 čajovej
lyžičky provensálskych byliniek.
- Maslo na bruschettu: čerstvé maslo zmiešajte s 1 lyžičkou sušených
byliniek, ktoré ste predtým namočili na 5 minút do 3 lyžičiek
teplej vody.
- Jemne slané maslo získate pridaním cca 1 štipky soli do 1 dávky
masla. Množstvo soli upravte podľa vlastnej chuti.
- Na zapracovanie byliniek/soli do hrudky masla použite zadnú časť
drevenej lyžice.
**D. Zabalenie masla
Vytvarujte maslo pomocou namočenej drevenej lyžice a zabaľte ho do
voskovaného papiera alebo vložte do sklenenej, keramickej či nehrdzavejúcej
dózy na maslo. Uchovávajte v chladničke, trvanlivosť masla je až
2 týždne. Môžete ho tiež dlhodobo skladovať v mrazničke, čerstvé ale
chutí najlepšie.
<STRONG>Tip na servírovanie:** slané maslo, bylinkové maslo alebo
maslo na bruschettu chutí výborne na čerstvom pečive aj na chrumkavej
bruschette. Rozpustite plátok domáceho masla na šťavnatom steaku, rybacej
filete alebo na blanšírovanej brokolici. Pokrmy sa budú vo vašich ústach
doslova rozplývať.
Boska Holland Cheesewares® je inovatívna rodinná
holandská spoločnosť s tradíciou od roku 1896 . Počas
120 rokov a vystriedania 4 generácií rodiny Bos sa Boska vyvinula z malého
rodinného kováčskeho podniku na špecialistu a jednotku na trhu vo výrobe
pomocníkov a príslušenstva na servírovanie a spracovanie
najrôznejších druhov syra. Rodina Bos, ktorú dnes vo vedení
spoločnosti reprezentuje Martijn Bos (Cheese Executive Officer), je
presvedčená, žesyr a dobrá spoločnosť patria neodmysliteľne
k sebe. <STRONG>Cieľom firmy Boska sa preto stalo vyrábať
kompletné spektrum príslušenstva k syru tak, aby si vybral
naozaj každý milovník syrov. Návrhárov firmy spája vzťah k tradíciám a
koreňom, ale aj moderný dizajn – niektoré produkty Boska získali
prestížne dizajnové ocenenie Red Dot Design Award. Servírovanie syra sa pre
vás a vašich priateľov stane dokonalým zážitkom.