Ak má zostať kvalitný nôž dlho ostrý, je potreba využívať na krájanie aj rovnako kvalitnú doštičku. Nie príliš mäkkú, aby sa z nej neodštipovali nežiadúce triesky, ani príliš tvrdú (sklenenú, mramorovú), pretože nože by sa rýchlejšie potupovali a hrozilo by aj poškodenie čepele.
Doštička z bambusu je ideálnou krájacou plochou pre svoju optimálnu tvrdosť a odolnosť , zároveň drevo je čoby prírodný materiál prirodzene antibakteriálne . Doštička môže byť používaná pre krájanie z oboch strán . Vďaka nevšednej drevokresbe zlisovaných častí bambusového dreva môže poslúžiť aj k aranžovaniu a servírovaniu drobného pohostenia pre vašich hostí.
Doštička je po obvode opatrená praktickou drážkou pre odvod prebytočných štiav, aby krájané mäso či zelenina po doštičke nekĺzalo.
Ako každá drevená doštička aj tá bambusová vyžaduje pravidelnú starostlivosť – ideálne je potrieť ju raz mesačne kuchynským olejom (najlepšie za studena lisovaným), aby nevysychala a uchovala si svoju farbu a nedochádzalo k tvarovým deformáciám.